Шећер се не налази само у слаткишима. Када посегнемо за газираним пићима, кафом, па чак и безалкохолним пивом, то такође обезбеђујемо свом телу, често у прилично великим количинама. Шта ако се потпуно одрекнете шећера? Погледајте какве промене се дешавају у телу када заборавите на шећер на две недеље.
Нису сви шећери штетни по наше здравље. Природни који се налазе, на пример, у воћу и поврћу, не утичу негативно на наш организам. Наравно, под условом да их конзумирамо у разумним количинама. Међутим, рафинисани шећери, који настају након екстракције природних шећера (нпр. сахарозе), нису толико здрави. Нажалост, најчешће се налазе у производима које купујемо у продавницама. Ако их конзумирамо у великим количинама, изложени смо ризику од гојазности, дијабетеса типа 2 и срчаних болести.
Зашто је вредно одустати од шећера?
Боља црева
Када се одрекнемо шећера, чинимо нашу цревну микрофлору уравнотеженијом. Како је то могуће? У вашим цревима живе трилиони бактерија, од којих неке једу шећер. Оне производе штетне материје као нуспроизвод. Када се вишак шећера појави у нашим цревима, аутоматски ће смањити ниво корисних бактерија. То може да доведе до развоја болести као што су улцерозни колитис и целијакија. Штавише, прекомерна конзумација шећера понекад оштећује функцију цревне баријере и повећава вероватноћу инфекција и упале. У таквој ситуацији говоримо о болести која се зове синдром цурења црева.
Мање глади
Након једења слатког производа, ниво шећера у крви се значајно повећава. Тада наше тело може да ослободи превише инсулина. То, заузврат, доводи до пада глукозе у крви испод нормалног нивоа. Ово се обично назива "сугар црасх". Његови симптоми укључују глад, раздражљивост, главобоље, вртоглавицу и анксиозност. Ако одлучите да се одрекнете шећера, избећи ћете повећање глукозе у крви. Због тога нећете наставити да осећате глад након оброка.
Губитак тежине
Када искључите шећер, ниво глукозе у крви постаје уравнотеженији. Захваљујући томе, не осећате глад након оброка. Ово укључује губитак вишка килограма. Истраживање спроведено 2012. године доказало је да је смањење потрошње шећера повезано са смањењем телесне тежине.
Прочитајте још
Бољи изглед коже
Није тајна да оно што једете утиче на изглед и стање ваше коже. Нажалост, шећер није добар за нашу кожу. То је оно што доприноси, између осталог, настанку акни. То потврђује истраживање спроведено 2007. године. Учествовали су људи који су имали проблема са акнама. Учесници су добијали оброке са ниским гликемијским индексом, што значи да је њихов ниво глукозе у крви био нижи. Испоставило се да је то смањило њихове кожне лезије. Шећер такође убрзава процесе старења коже јер оштећује структуру колагена.
Све ређе упале
Ако је ваша исхрана богата шећером, то може да изазове бројне упале у вашем телу. Када трају предуго, постоји ризик од развоја хроничних болести као што су рак, болести срца, цревни проблеми и дијабетес.
Побољшање нивоа липида у крви
Када једемо превише шећера, ниво глукозе у крви значајно расте, као и нивои липида. Да би се ово променило, тело почиње да производи велике количине инсулина. Ово, заузврат, узрокује да ваше ћелије преузимају шећер и претварају га у маст у вашим ткивима, укључујући јетру и масно ткиво. Јетра, међутим, претвара вишак шећера у триглицериде и ЛДЛ (лош холестерол) који затим улазе у крвоток. То значи да ако одустанете од шећера, нормализујете ниво глукозе у крви. Ово ће такође смањити производњу масти, што ће смањити ризик од развоја срчаних болести.
Смањење ризика од развоја дијабетеса
Шећер повећава ризик од развоја предијабетеса или самог дијабетеса. Уклањање из исхране значи да ће ниво глукозе нормално расти и падати одмах након оброка. Ово ће спречити ваше тело да производи превише инсулина, што може да оштети панкреас.
Бољи сан
Студија из 2019. показала је да пацијенти са предијабетесом имају лош сан, у поређењу са људима са нормалним нивоом глукозе у крви. Стога је вредно размишљати о одустајању од шећера. Захваљујући томе, ваш сан ће бити дужи и мирнији, а ви ћете се пробудити одморни и регенерисани.
Побољшање стања ваших зуба
Када одустанете од шећера, можете да се опростите од проблема каријеса. Истраживање из 2014. године показало је да су људи који су често конзумирали заслађена газирана пића, значајно погоршали стање зуба.
Више енергије
Ако мислите да ћете без шећера бити тужни и лишени енергије, варате се. Испоставило се да ћете тек када га избаците из исхране, осетити прилив снаге. То се дешава зато што шећер инхибира деловање хормона званог орексин. Његов задатак је, између осталог, да стимулише мождане ћелије да ослобађају допамин и серотонин, који су познати као хормони среће. Због тога ћете се осећати срећније када се одрекнете шећера.
Наравно, треба да запамтите да су две недеље прекратко време да бисте постигли све предности одрицања шећера. Што га дуже не једемо, наше тело ће имати више користи од њега.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО: