Риба јесте здрава намирница због великог процента протеина и омега-3 мансих киселина. Међутим, није свака врста једнако благотворна за наш организам, па треба бити опрезан у погледу учесталости њиховог кориштења у исхрани.
Сардина најздравија
Нутриционисти кажу да је сардина најбоља конзервирана риба и да с њом не можемо погрешити. У 100 грама има чак 25 грама протеина. Захваљујући великој количини калцијума, ове ситне рибе су од изузетног значаја за здраве и чврсте кости, добар рад ћелија и функцију нерава. Сардине садрже више витамина Е по порцији од туњевине. Витамин Е је важан за добру циркулацију, а као антиоксидант се бори против штетних материја у организму. Ако дневно поједете 170 г сардине, добићете око 3,5 мг витамина Е, што је око 23 одсто препорученог дневног уноса. С друге стране, да бисте унели исту ту количину витамина Е кроз туњевину, потребно је да је поједете двоструко више него сардине.
Висок садржај живе
Туњевина има сличан проценат протеина, али мање холестерола од сардине. Ипак, ниво калцијума је драстично нижи, а нутриционисти су изузетно забринути због количине живе која се у туњевини може наћи. У неким компанијама у свету почели су чак да врше проверу процента живе пре него што упакују туњевину у конзерве, али је то још увек реткост. Управо овај штетни састојак разлог је што многи стручњаци за исхрану пресуђују у корист сардине кад год се постави питање која је риба здравија.
Порекло
Увек је добро проверити и порекло садржаја конзерве. Најзагађенија туњевина је она уловљена у Северној Америци и Европи, а најмање она из Северозападног и Југозападног Пацифика.
Прочитајте још
Умерено је увек најбоље
Водите рачуна и о количини. Нутриционисти препоручују максимално две конзерве туњевине недељно, док код сардине нема ограничења у том погледу. Међутим, због количине соли у сардинама, обавезно их послужите уз неслане намирнице.