"Ми смо и даље спремни за смислен дијалог са Русијом и намеравам да сазовем нови састанак савета НАТО и Русије што је пре могуће у наредној години", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, преноси Ројтерс.

Савет НАТО - Русија (НРЦ) основан је 2002. године с циљем би се олакшају консултације између западне војне алијансе и Москве, али су односи у међувремену затегнути, а последњи пут састанак је одржан у јулу 2019. године упркос поновљеним позивима НАТО да се овај формат оживи.

Русија је распоредила десетине хиљада војника на граници са Украјином, а у петак је поставила листу захтева укључујући и онај да НАТО не прими у чланство Украјину, бившу совјетску републику и да гарантује да у тој земљи неће бити распоређено наоружање или трупе северно-атлантског савеза.

Руски председник Владимир Путин данас је изразио наду у конструктивне разговорима са Вашингтоном и Бриселом о безбедносним гаранцијама које је тражила Русија, јер постоје назнаке да је Запад спреман да сарађује о том питању.

Међутим, Столтенберг је јасно ставио до знања да је искључиво на НАТО и Украјини да одлучују о могућем чланству Кијева.

"Сваки дијалог са Русијом, наравно, мора да поштује основне принципе на којима се заснива европска безбедност", рекао је он и додао да ће се НАТО и Кијев блиско консултовати о свим преговорима са Москвом.

"Дакле, никада нећемо правити компромисе у погледу нашег права да бранимо све савезнике и никада нећемо правити компромисе око права сваке земље у Европи, укључујући и Украјину, да самостално бирају свој пут", поручио је Стоплтенберг.