Заев је у писму које је доставио председнику Собрања навео да је његова оставка „логичан корак после резултата локалних избора“ и „преузимање одговорности за изборне резултате“.

- Резултати последњих избора, иако су они били локални, имају националну политичку тежину с обзиром на политички моменат у ком се наша земља налази. У оваквим условима, за мене лично и за мене као премијера, зарад политике у коју верујем, политички неодговорно и неоправдано пред народом и земљом било би да ја наставим да водим владу на евроатлантском путу. Мислим да ће други премијер из редова СДСМ то моћи да уради на најбољи могући начин, са успехом и за грађане и за државу - наводи се у оставци Зорана Заева, објављеној на сајту македонског парламента.

Заев наводи да "оставком преузима одговорност и жели да примером покаже како је потребно доносити храбре одлуке када је то неопходно" и да на тај начин жели да да "допринос јачању демократских капацитета", али и пошаље поруку "будућим лидерима да буду свесни своје грађанске дужности када преузму бригу о земљи".

Северномакедонски премијер у оставци поручује да "демократија значи и одговорност“ те је оставку поднео како би "наша западноевропска идеја наставила да се развија" и како би "прогресивни концепт у земљи био освежен и ојачан" и "не би био поражен на националном нивоу", те да "настави да се бори за напредак Северне Македоније, у име слободе, демократије, различитости, добросуседства, НАТО-а и за лакши и бржи почетак преговора са ЕУ".

Подсетимо, Заев је одмах после локалних избора крајем октобра, на којима је његов СДСМ изгубио у већем броју општина и градова, међу којима је и Скопље, рекао да подноси оставку.

Међутим, он се касније предомислио и тада одустао од оставке.

(Спутњик)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".