Белоруски гранички комитет је саопштио 16. децембра да је пољски војник рођен 1996. године приведен у пограничном појасу, и да је приликом хапшења тражио азил због неслагања са политиком Пољске према мигрантима.

Чечко је на белоруској телевизији оптужио пољске безбедносне званичнике за систематска убиства миграната, као и двојице волонтера, и рекао је да су га терали да пуца у мигранте.

Он сматра да Црвени крст мора да испита ситуацију на пољско-белоруској граници. Министарство унутрашњих послова Белорусије је саопштило да је узело у обзир Чечкову молбу за давање азила. Пољаци су га оптужили за дезертерство, што значи да би могао да се суочи са до 10 година затвора.

"Добар виц", рекао је Чечко за ТВ канал ОНТ, одговарајући на питање новинара да ли је агент КГБ-а.

Војник је рекао да је у Белорусији добио храну, нико га не туче, и да би остао у тој земљи ако му се укаже прилика.

- Ако све буде било у реду, ако нађем неки посао, зашто да не? Радио сам као заваривач, знам да радим са струјом - рекао је пољски војник.

Чечко истиче да нема пријатеља у Белорусији, како су писали пољски медији. Истовремено, он признаје да је "имао проблема са законом због своје мајке". Тачна је и чињеница да сам се лечио од зависности од алкохола", додао је он.

Он је потом поновио све што је раније причао о убиствима миграната и волонтера од стране пољских снага безбедности, и да је био принуђен да учествује у томе.

- Већ сам рекао да сам и сам учествовао у томе, терали су ме... Само би убили човека, закопали га, и то је то - рекао је Чечко.

Чечко је био војник 11. мазурског артиљеријског пука 16. померанске механизоване дивизије "Краљ Казимир", чији су делови пребачени да обезбеде део границе са Белорусијом.

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице.

Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе, док је председник Белорусије Александар Лукашенко рекао да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата

(Новости онлајн)