Beloruski granički komitet je saopštio 16. decembra da je poljski vojnik rođen 1996. godine priveden u pograničnom pojasu, i da je prilikom hapšenja tražio azil zbog neslaganja sa politikom Poljske prema migrantima.

Čečko je na beloruskoj televiziji optužio poljske bezbednosne zvaničnike za sistematska ubistva migranata, kao i dvojice volontera, i rekao je da su ga terali da puca u migrante.

On smatra da Crveni krst mora da ispita situaciju na poljsko-beloruskoj granici. Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je saopštilo da je uzelo u obzir Čečkovu molbu za davanje azila. Poljaci su ga optužili za dezerterstvo, što znači da bi mogao da se suoči sa do 10 godina zatvora.

"Dobar vic", rekao je Čečko za TV kanal ONT, odgovarajući na pitanje novinara da li je agent KGB-a.

Vojnik je rekao da je u Belorusiji dobio hranu, niko ga ne tuče, i da bi ostao u toj zemlji ako mu se ukaže prilika.

- Ako sve bude bilo u redu, ako nađem neki posao, zašto da ne? Radio sam kao zavarivač, znam da radim sa strujom - rekao je poljski vojnik.

Čečko ističe da nema prijatelja u Belorusiji, kako su pisali poljski mediji. Istovremeno, on priznaje da je "imao problema sa zakonom zbog svoje majke". Tačna je i činjenica da sam se lečio od zavisnosti od alkohola", dodao je on.

On je potom ponovio sve što je ranije pričao o ubistvima migranata i volontera od strane poljskih snaga bezbednosti, i da je bio prinuđen da učestvuje u tome.

- Već sam rekao da sam i sam učestvovao u tome, terali su me... Samo bi ubili čoveka, zakopali ga, i to je to - rekao je Čečko.

Čečko je bio vojnik 11. mazurskog artiljerijskog puka 16. pomeranske mehanizovane divizije "Kralj Kazimir", čiji su delovi prebačeni da obezbede deo granice sa Belorusijom.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize, dok je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata

(Novosti onlajn)