Сарма је јело које се, захваљујући својим састојцима попут киселог купуса, меса и зачина, добро чува, али је важно придржавати се препоручених рокова како би остала сигурна за конзумацију.

Људи у Србији тешко могу да замисле зиму без сарме. Она се већином кува у великим количинама те је, како многи знају, најфинија задњи дан. Но колико сарма заправо сме да стоји?

Колико сарма може да стоји у фрижидеру?

Стручњаци кажу како сарму можемо у фрижидеру да држимо до недељу дана. Чувајте је у херметички затвореној посуди како би се спречио улазак ваздуха и ширење мириса. Пре конзумације, обавезно је добро загрејте на високој температури како бисте елиминисали потенцијалне бактерије. Ипак, ако направите више, пожељно ју је замрзнути.

Фото: Shutterstock

 

Колико сарма може да стоји у замрзивачу?

У замрзивачу сарма може да стоји до 3 месеца, а ево неколико савета за чување. Спакујте је у пластичне посуде или врећице за замрзавање, пазећи да избаците што више ваздуха. Ако је могуће, замрзавајте у мањим порцијама како бисте лакше одмрзавали и користили само потребну количину. При одмрзавању, најпре је оставите у фрижидеру преко ноћи, а затим је добро загрејте пре послуживања. Никад не замрзавајте сарме које су већ једном биле одмрзнуте.

БОНУС ВИДЕО: