Кафа после оброка испрва показује своје предности: може стимулисати пробавни процес после оброка и повец́ати производњу желудачне киселине. Ово може побољшати варење хране богате мастима и повец́ати ситост. Поред тога, испијање кафе после оброка може помоц́и у смањењу поспаности након обилног оброка и освежити ум.
Кафа после оброка: Зашто бисте чекали?
Да би се борили против поподневног пада енергије у канцеларији, многи људи попију шољицу кафе одмах после ручка. Чак и у ресторанима није неуобичајено наручити кафу после раскошног оброка. Барем помаже да се поново покренете. Међутим, ова пракса није нужно препоручљива из здравствене перспективе.
Чак и ако нам кафа подстиче кофеин након оброка, размислите поново. Ова наредба заправо није идеална за искоришц́ење хранљивих материја. Танин садржан у кафи спречава апсорпцију гвожђа у стомаку. Он везује гвожђе из биљне хране као што су воц́е и поврц́е, узрокујуц́и да се излучи а да га наше тело не користи. Посебно људи који вец́ пате од недостатка гвожђа или су осетљиви на недостатак гвожђа, не би требало да пију кафу пола сата након јела.
Колико дуго треба да чекате на кафу?
Препоручује се да сачекате око 30 минута до сат времена након оброка пре конзумирања кафе. Ово омогуц́ава телу да заврши варење хране и максимизира апсорпцију хранљивих материја. Пребрзо испијање кафе након јела може пореметити варење и довести до непријатних симптома као што је жгаравица.