- Подручје лица које повезује нос са угловима усана сматра се посебно опасним подручјем лица због његове блиске повезаности са мозгом - рекао је др Џошуа Зичнер, дерматолог у болници Моунт Синаи у Њујорку.

Најбољи начин да видите овај троугао јесте да га формирате својим прстима, спојите врхове палчева, а затим врхове кажипрста. Врх троугла ставите на мост вашег носа, а база нека почиње у оба угла усана и протеже се преко дна ваше горње усне.

Зашто је опасно цедити бубуљице у 'труглу смрти'?

Израз "троугао смрти" могао би да звучи помало екстремно када говоримо о цеђењу бибуљица, али дефинитивно не би требало олако да схватите претњу.

Фото: Профимедиа

 

 

- Клинасти синус назив је велике вене која одводи крв у мозак - каже др Зичнер. Другим речима, инфекција бубуљица на носу донекле има јасан пут до вашег мозга.

- Из тог разлога, свака инфекција на том подручју је мало већи ризик - рекао је др Алок Виј, дерматолог у Клиници Кливленд.

- У случају да цедите бубуљицу и развије се инфекција, најгори је сценарио да се инфекција шири кожом кроз овај синус и има потенцијал да зарази мозак, па чак и да се прошири крвотоком на цело тело - каже др Зичнер.

- Стога, цеђење или додиривање бубуљица на том подручју није мудро, нити чупање длачица из носа на несигуран начин, јер било која од ових радњи може да омогући бактеријама да уђу у то ризично подручје лица. Други разлог да држите руке подаље од те регије је тај што је већа вероватноћа да ће на њој остати ожиљак - каже др Виј.

Постоји ли сигуран начин цеђења бубуљица?

Дерматолози су одавно схватили да њихов савет да се руке држе подаље од лица неће баш бити саслушан. Дакле, иако се цеђење бубуљица не препоручује, постоји неколико начина да буде мање ризично. Пре свега, клоните се бубуљица у подручју троугла смрти. Кад год посегнете за великом бубуљицом на носу, сетите се речи лекара да инфекција може потенцијално да зарази мозак. Али, ако сте апсолутно одлучни у намери да то учините, размислите када и како ћете то учинити.

Фото: Профимедиа

 

 

- Ако ћете цедити бубуљицу, немојте то да чинити непосредно пре спавања кад сте уморни. Размишљајте о томе као о стерилном хируршком захвату - каже др. Зичнер. Другим речима, морате бити пажљиви. Пре него што кренете у акцију, темељно оперите руке, препоручује др Виј. Исто тако, додаје да би требало да пазите да подручје испод ноктију буде чисто јер се бактерије тамо добро скривају. Др Зичнер препоручује сечење ноктију пре него што одлучите да уклоните бубуљицу. Затим свакако очистите кожу лица, а др Виј истиче наношење топлих облога пре него што започнете процес.

- Не би требало ноктима да уклањате бубуљице, каже др Зичнер. - Уместо тога, примените равномјеран притисак око бубуљице, а то би требало да учините штапићем од вате или меким делом врха прста. Од највеће је важности да знате када да станете. Ако не можете бубуљицу лако да истиснете, прекините. После истискивања бубуљица, важно је нанети антибиотску маст јер су у питању отворене ране.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".