Конзервирање храну одржава свежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервирања намирнице пролазе и процес стерилизације.

Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервирана храна сардине, али и друга конзервирана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.

Како објашњава, примена конзервиране рибе у исхрани има бројне здравствене предности.

Фото: Shutterstock

 

 

- Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна, рекла је др Кординг.

Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.

Стручњаци препоручују две до три порције конзервиране рибе недељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.

БОНУС ВИДЕО: