Радни логори, одузимање имовине и прогони по идеолошкој основи са и без доказа, само су неки од примера лоше владавине тадашњег режима. Ипак, једна одлука Тита и партије се слободно може сврстати у рубрику "Веровали или не".

Фото: Архива Новости

 

 

Наиме, према неким тврдњама, један од највећих непријатеља опоравку и прогресу земље, биле су козе. О томе је чак говорио и сам Тито у говору који је одржао у Требињу, 1954. године.

- Ја морам да кажем да сам сретан што сте уништили козе, јер сада видим да се ваша брда зелене. Ја бих желио да то учине свуда гђе још нису учинили. Наш ће човјек осјетити за 10 година што је значила коза за њега, а што за шуму. Потребно је гајити овце јер оне дају и млијеко и вуну. Гајите овце, оне неће уништити шуму. А ви знате да шума и климу поправља. Када ова брда буду шумом обрасла, онда ту нећете имати онако суху климу, као што је имате преко љета, онакву несносну врућину. Клима ће се мијењати, а тиме ће се добити више могућности за интензивнију обраду земљишта које овђе имате - рекао је он тада.

Како се наводи, спорни закон је изгласан 1948. године у ФНР Југославији и то на директну наредбу самог Тита, а важио је мало више од деценије, пошто је укинут крајем педесетих година прошлог века.

Фото: Профимедиа

 

 

Оваква политика државе се опасно одразила на узгој коза, које су познате као вишеструко корисне животиње, чије се млеко у неким забаченијим деловима земље користило као једини лек у борби против плућних болести.

До Другог светског рата Србија је имала око два милиона коза. Да је тада неко смео нешто да каже Титу, можда би козе ипак опстале на овим просторима. Данас у Србији има једва сто хиљада коза.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".