Повремено уживање у слаткишима је у реду, али свакодневна конзумација превише шећера може имати негативне последице по здравље.

- Америчко удружење за срце препоручује да жене ограниче дневни унос шец́ера на највише 25 грама, док је за мушкарце 37,5 грама - објашњава Одијететичарка Ејми Гудсон.

Повремени унос шећера изнад препоручених граница вероватно неће изазвати озбиљне последице, али истраживања показују да дугорочни прекомерни унос може довести до хроничних упала, болести срца, дијабетеса типа 2 и поремећаја у микробиому црева, што негативно утиче на целокупно здравље.

- Важно је обратити пажњу на унос шец́ера и покушати да смањите количину додатих шец́ера у исхрани - додаје Гудсон.

Истиче да постоје одређени начини на које тело указује на прекомерни унос шец́ера, на шта треба обратити пажњу.

Фото: Shutterstock

 

Да ли осећате константну потребу за шећером?

- Ако стално жудите за слатком храном или пиц́има, то би могао бити знак да једете превише шец́ера - каже Гудсон.

Он наглашава да висок унос може покренути циклус жудње и прекомерног уноса због наглих скокова и опадања нивоа шећера у крви.

Овај циклус настаје зато што намирнице са високим садржајем шец́ера, које не садрже влакна или протеине, успоравају варење и изазивају нагле скокове шец́ера у крви, након чега следи нагли пад.

Овај процес се мери гликемијским индексом (ГИ), који процењује брзину којом расте ниво шец́ера у крви.

Храна са високим ГИ, као што су слаткиши, газирани сокови, крофне и мафини, изазивају брзе скокове.

Док храна са ниским ГИ, попут поврц́а, интегралних житарица и махунарки, садржи влакна која успоравају апсорпцију и помажу у стабилизацији нивоа шец́ера.

Фото: Shutterstock

 

Осећате осцилације у енергији

- Нагле промене нивоа шец́ера у крви такође могу изазвати флуктуације енергије, што је још један знак прекомерног уноса шец́ера.

Исхрана богата шећером може изазвати нагле скокове и падове енергије.

- Ако често осећате промене, попут хиперактивности која се брзо мења у изненадни умор, то може бити резултат прекомерног уноса шећера - објашњава дијететичар.

Да би се избегле ове промене, Гоодсон препоручује да уравнотежите своје оброке комбиновањем хране богате влакнима, као што су житарице или воц́е, са протеинима. 

Протеини успоравају варење и помажу у стабилизацији шец́ера у крви, обезбеђујуц́и дуготрајну енергију током дана.

Фото: Профимедиа

 

Лоше орално здравље

Многи људи знају да превише шец́ера може лоше да утиче на зубе, изазивајуц́и каријес и сличне проблеме.

- Шец́ер главни узрок каријеса, па ако имате честе проблеме са зубима, то може бити знак прекомерног шец́ера - тврди Гудсон.

Према Свјетској здравственој организацији, одређене студије су потврдиле да је вишак шец́ера главни узрок каријеса јер бактерије у устима разграђују шећер и производе киселине које оштећују зубну глеђ.

Фото: Профимедиа

 

Добили сте на килажи?

Чест унос прекомерне количине шећера може довести до повећања телесне тежине.

- Ако приметите да ваша килажа расте, то може бити резултат прекомерног уноса шећера. Вишак шећера може пореметити метаболизам и оштетити микробиом црева, који регулише нивое глукозе и инсулина - објашњава дијететичарка Кортни Д'Анђело.

Такође, храна богата шећером, коју стручњаци називају празним калоријама, може бити проблем. Ова храна пружа енергију, али не и хранљиве материје.

- Производи са додатком шећера имају високу калоричну вредност, али низак нутритивни квалитет, што често доводи до повећања телесне тежине - додаје дијететичарка Триста Бест.

Фото: Профимедиа

 

Често осећате бол

Конзумирање превише шец́ера може довести до хроничног бола и укочености. 

- Хронични бол и укоченост могу бити резултат прекомерног уноса доданог шец́ера. Ово је узроковано упалом изазваном шец́ером - истиче Бест.

Неке студије су показале блиску везу између прекомерног уноса шец́ера и хроничног бола, укључујуц́и остеоартритис. Зато је пожељно смањити унос шец́ера на прихватљиву дневну границу коју препоручују стручњаци.

Фото: Профимедиа

 

Осећате константну потребу за храном?

Намирнице богате шећером могу вам пружити краткотрајан налет енергије, али вас неће нутритивно задовољити, па ћете поново осетити глад, чак и до те мере да вам се чини као да сте стално гладни.

Један од проблема је и то што прекомерне количине шећера могу смањити ниво хормона лептина, који регулише осећај ситости.

- Слаткиши су богати калоријама, али им недостају важни хранљиви састојци попут протеина, влакана и здравих масти. То доводи до брзог налета енергије, али убрзо остајете поново гладни и склони грицкању - објашњава Д'Анђело.

Фото: Shutterstock

 

Имате висок крвни притисак

Прекомерни унос шец́ера може допринети високом крвном притиску код неких људи.

Студија је показала је везу између повец́аног уноса шец́ера и повишеног крвног притиска, посебно код старијих особа.

- Повећан унос шец́ера повец́ава нивое мокрац́не киселине, што инхибира производњу азотног оксида, који је неопходан за флексибилност крвних судова - закључује Бест.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: