Док чекамо са нестрпљењем да видимо како ће изгледати славске трпезе наших јавних личности, које у великом броју славе овај свети дан, просетићемо се славске трпезе певачице Зорице Брунцлик и Мирољуба Аранђеловића Кемиша.

Фото: АТА имагес/Антонио Ахел

 

Зорица Брунцлик и Мирољуб Аранђеловић Кемиш су у свом дому угостили чланове своје многобројне породице, међу којима се нашла њихова ћерка Злата, а затим и троје деце из Мирољубовог претходног брака са унуцима.

Они су традиционално обележили све обичаје, па смо тако на столу могли да видимо, погачу, свећу и икона свеца, али и главни специјалитет.

Наиме, ћерка Злата објавила је фотографију бранцина у соли, који је главни специјалитет славске трпезе.

Рецепт за бранцин у соли

Састојци:

- 2 кг крупне морске соли

- 1,5 кг бранцина

- лимун и поморанџа

- мало першуновог листа или рузмарина

- 2 чена белог лука

- 50 мл течности од конзервираних леблебија

Припрема:

Рибу добро осушите крпом или убрусом, па је мало изнутра посолите. Исеците поморанџу и лимун на колутове и напуните рибу воћем, белим луком, першуновим листом или рузмарином. Умутите течност из конзервираних леблебија и додајте со.

Припремљену смесу сипајте у плех за печење и положите бранцина. Прекријте и утапкајте с остатком смесе од соли. Риба мора да буде потпуно прекривена и такву је пеците у рерни на 180 до 200 степени око 60 минута. Уз помоћ металног предмета разбијте оклоп, уклоните со, залијте маслиновим уљем и послужите са кромпиром и блитвом.

(Хелло)