„Од случајева преваре до опасности по здравље, скоро све је пронађено у првим тестовима увезене чоколаде из Дубаија", рекао је министар за заштиту потрошача Баден-Виртемберга Петер Хаук.
Свих осам испитивања које је прегледала покрајинска Канцеларија за хемијска и ветеринарска истраживања открила су загађиваче, алергене, вештачке боје и масти осим какао путера, једине масти дозвољене у чоколади, преноси Хина.
„Због малог броја узорака, не можемо говорити о тренду, али налази су веома забрињавајући и подстакли су нас да спроведемо опсежније тестирање", рекао је Хаук.
Тестиране чоколаде из Дубаија су производи увезени из Уједињених Арапских Емирата и Турске.
У појединим чоколадама, иако није декларисано на амбалажи, нађен је сусам, а у некима и палмино уље, које такође није декларисано као састојак чоколаде.
Прочитајте још
Чоколада из Уједињених Арапских Емирата је, према анализи, контаминирана током процеса производње до те мере да није погодна за људску исхрану.
У свим чоколадама пронађена је повећана количина вештачких боја које „сугеришу већи удео квалитетних састојака од стварног", тј. крема од пистаћа.
Дубаи чоколада је велики хит у Немачкој последњих месеци и један је од најпопуларнијих прехрамбених производа на божићним пијацама.
(Блиц.рс)