Припрема јела која садрже лук често није омиљена због интензивног мириса који се ослобађа приликом динстања. Овај мирис, који се шири по целој кући, коси и гардероби, може постати неугодан за све присутне.
Главни узрок непријатног мириса је ослобађање сумпора из лука, што се догађа приликом његове термичке обраде. Ипак, постоји једноставан начин да се овај проблем избегне.
Највећи савезник у борби против мириса лука је сода бикарбона. Након што ситно исецкате црни лук, ставите га у тигањ са загрејаним уљем и додајте једну кафену кашичицу соде бикарбоне. Ако припремате већу количину лука, веће од пола килограма, додајте супену кашику соде. Динстајте лук као и обично.
Добар ефекат соде бикарбоне је и у томе што ће лук постати згуснутији, што олакшава варење. Осим тога, можете избећи употребу запршке, јер сода бикарбона постиже исти ефекат као класична запршка, а притом смањује непријатне мирисе.
(Информер.рс)