Priprema jela koja sadrže luk često nije omiljena zbog intenzivnog mirisa koji se oslobađa prilikom dinstanja. Ovaj miris, koji se širi po celoj kući, kosi i garderobi, može postati neugodan za sve prisutne.

Glavni uzrok neprijatnog mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, što se događa prilikom njegove termičke obrade. Ipak, postoji jednostavan način da se ovaj problem izbegne.

FOTO: GROK veštačka inteligencija tviter

 

Najveći saveznik u borbi protiv mirisa luka je soda bikarbona. Nakon što sitno iseckate crni luk, stavite ga u tiganj sa zagrejanim uljem i dodajte jednu kafenu kašičicu sode bikarbone. Ako pripremate veću količinu luka, veće od pola kilograma, dodajte supenu kašiku sode. Dinstajte luk kao i obično.

Dobar efekat sode bikarbone je i u tome što će luk postati zgusnutiji, što olakšava varenje. Osim toga, možete izbeći upotrebu zaprške, jer soda bikarbona postiže isti efekat kao klasična zaprška, a pritom smanjuje neprijatne mirise.

(Informer.rs)

BONUS VIDEO: