Девет наоружаних припадника Исламске државе и бомбаша самоубица је 13. новембра 2015. године, у року од неколико минута извело нападе у концертној дворани Батаклан, код националног фудбалског стадиона и у неколико ресторана у Паризу, подсећа АП. То се у Француској сматра нападом са највише жртава још од завршетка Другог светског рата.

Од 20 оптужених, 14 ће се наћи на суду, а шесторици ће се судити у одсуству. За петорицу од те групе претпоставља се да су мртви, док се за једног не зна где је. На суђењу ће се појавити и једини преживели учесник напада - Салах Абдеслам.

Већини оптужених прети максимална казна доживотног затвора, уколико их оптуже за умешаност у организацију и извођење напада. Једино је Абдеслам, као директни учесник, оптужен за убиство.

Међу онима који траже задовољење правде на суду је скоро 1.800 жртава, укључујући преживеле којима је нанет психички бол, као и породице оних који су убијени. То ће бити највеће суђење у француској историји. Тужиоце и брањенике заступа укупно 330 адвоката.