Када су се венчали пре осам година, многи су им предвиђали брз развод, а тако се чинило и комшијама брачног пара. На Авалу су се доселили после неколико година и сви су мислили да беже из града како се не би видело да заправо нису заједно, него да је њихов брак маркетиншки трик.

- Људи овде нису баш благонаклоно гледали на ту разлику у годинама, али сада их сви прихватамо и то нам више ништа не значи. У почетку смо зазирали и да им се јавимо јер смо мислили да су умишљени, али је Верица та која се сваком осмехне и јави. Виђали смо је често како ради у дворишту и тако је почела комшијска прича, каже госпођа коју смо срели у близини куће овог брачног пара.


Мало низ пут, срели смо комшију који се обрадовао на питање о Верици и Вељку.

- Обожавам их. Колико год да су успешни, они се овде понашају као прави домаћини. Вељко често коси траву, Верица сади цвеће и сунча се напољу. Ходају боси по трави, она чак грли дрвеће. Било нам је то чудно и признајем, мало смо их исмевали али су нам сада драги. Па шта ако су различити, тако смо их прихватили. Понудимо их плодовима са имања и они прихвате, поразговарају са нама, траже савет за неки усев, а мени буде драго да таквим људима и ја могу нешто учинити и нечему их научити, истиче он. Када смо били у посети овом месту, снег се још увек није истопио па нам је било сасвим јасно зашто Верица обожава кућу, иако у центру престонице има стан.

- Није чудо што Верица онако изгледа јер је нон-стоп у покрету. Често је видимо како нешто црта напољу или шије, око баште све сама ради. Долазе им пријатељи, па приреде вечеру у дворишту и често се чује нека фина музика. Код нас углавном треште народњаци, знам да се то њима не свиђа али нам никада нису замерили - каже једна од млађих комшиница.


У оближњим продавницама кажу да им брачни пар ретко свраћа.

- Дођу али не тако често, вероватно потрепштине купују у великим маркетима. Сврате понекад по хлеб или неко поврће, тако неке ситнице које им у тренутку требају.

Комшије кажу да је Верица међу првима покренула акцију да се очисти Авала и ангажовала се да укључи што више људи.

- Она је прва узела колица и сву опрему и кренула да сакупља смеће по околним жбуновима и ливадама. Убрзо су јој се прикључили многи мештани и тако је акција добила на значају. По неколико тона смеће о отпада се уклони тако са Авале. Пробудила се свест и неких овдашњих сељака да више не бацају у шуму белу технику која им се поквари, како су то радили годинима, каже нам девојка коју смо срели у околини.

(Еспресо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".