За фину гремолату, додатак јелима који италијани обожавају, довољна су само три састојка која ће нагласити укусе меса, али и рибе или поврћа…

Гремолата је италијански класик који се прави од само неколико састојака и додаје бројним јелима како би истакао медитеранске укусе и ароме.

 Основни рецепт укључује ситно исецкани бели лук и першун као и нарендану лимунову корицу, а кувари потом додају и остале састојке према инспирацији.

Једно од типичних јела у којима можете пронаћи гремолату је оссобуццо алла миланесе – у буквалном преводу „кост с рупом“, која се послужује уз милански рижото.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

 

Ради се о телећој коленици. Гремолата се додаје као завршни додатак како би се добила освежавајућа, али и ароматична нота јер након дуге термичке обраде оссобуццо нема свежих зачинских мириса.

Гремолата је зато идеалан зачин за јела која се дуго кувају или пеку, попут гулаша, сосова и супа– али и печеној риби или месу. Одлична је у комбинацији с печеним јајима или прженим поврћем, као и додатак тосту с авокадом.

Фото: Профимедиа

 

Италијани је додају и у салате, тестенине или кромпира – а пружа и сјајан укус прилозима као што су палента, пиринач или тестенина.

Гремолату можете припремити и помешати с маслиновим уљем како бисте је лакше додали јелима, а одложите ли је у стаклену теглу и издржаће око недељу дана.

Куварица Најџела Лосон у гремолату воли да дода црне или зелене исецкане маслине, као и љуту папричицу. Затим додаје и маслиново уље па је послужује уз моцарелу и тост.

Састојци:

  • 1 свежањ першуна
  • 2 чешња белог лука
  • 1 лимун
  • со, бибер

Припрема:

Што ситније исецкајте першун и бели лук па нарендајте лимунову корицу. Промешајте, посолите и побиберитете према жељи додајте коју кап лимуновог сока.

Савет: Према жељи можете додати и пола шољице маслиновог уља, као и прстохват чилија.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: