Više puta smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, a poznate su nam i nutritivne blagodati banana: bogate su kalijumom, vitaminima B6 i C, manganom, vlaknima, i ne sadrže holesterol i natrijum, o kojima bismo morali da brinemo.
Ipak, prema rečima nutricionista, nije sve onako kako izgleda. U razgovoru za Byrdie 2019. godine, dr Daril Đofre objasnio je zašto banane nisu baš najbolji izbor za početak dana.
„Banane deluju kao savršen izbor za jutarnji obrok u pokretu, ali ako malo bolje pogledate, shvatićete da to nije najbolja opcija, jer sadrže 25% šećera i umereno su kisele. Daće vam brz nalet energije, ali ćete ubrzo opet biti umorni i gladni“, rekao je doktor Đofre.

Foto: Profimedia
Kako jesti banane
Ako bananu ne kombinujete sa zdravim mastima, izgubićete određene koristi, a umesto toga ćete dobiti nagli skok šećera u krvi i povećanu kiselost.
Dakle, kada sledeći put posegnete za omiljenim voćem, setite se saveta dr Đofrea. On predlaže da bananu kombinujete sa sastojcima koji neutrališu kiselost i usporavaju varenje šećera, čime se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi.
Pročitajte još
„Budući da su banane kisele, morate neutralisati kiselost kako biste iskoristili prednosti kalijuma, vlakana i magnezijuma, bez naglog rasta šećera u krvi“, prenosi Mirror.
(Blic žena)
BONUS VIDEO: