Више пута смо чули да је доручак најважнији оброк у дану, а познате су нам и нутритивне благодати банана: богате су калијумом, витаминима Б6 и Ц, манганом, влакнима, и не садрже холестерол и натријум, о којима бисмо морали да бринемо.

Ипак, према речима нутрициониста, није све онако како изгледа. У разговору за Бyрдие 2019. године, др Дарил Ђофре објаснио је зашто банане нису баш најбољи избор за почетак дана.

„Банане делују као савршен избор за јутарњи оброк у покрету, али ако мало боље погледате, схватићете да то није најбоља опција, јер садрже 25% шећера и умерено су киселе. Даће вам брз налет енергије, али ћете убрзо опет бити уморни и гладни“, рекао је доктор Ђофре.

Фото: Профимедиа

 

Како јести банане

Ако банану не комбинујете са здравим мастима, изгубићете одређене користи, а уместо тога ћете добити нагли скок шећера у крви и повећану киселост.

Дакле, када следећи пут посегнете за омиљеним воћем, сетите се савета др Ђофреа. Он предлаже да банану комбинујете са састојцима који неутралишу киселост и успоравају варење шећера, чиме се избегавају нагли скокови и падови нивоа шећера у крви.

„Будући да су банане киселе, морате неутралисати киселост како бисте искористили предности калијума, влакана и магнезијума, без наглог раста шећера у крви“, преноси Миррор.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: