Stručnjaci su sproveli istraživanje da bi saznali koja hrana zaista utiče na naše zdravlje, a tri su se namirnice istakle.
Kao deo ovog istraživanja, vodeći zdravstveni stručnjak dr Šem Sing identifikovao je kurkumu, đumbir i citrusno voće kao superhranu.
Ne samo da su pristupačne i lako ih je uključiti u svakodnevne obroke, već nude i neke izvanredne zdravstvene prednosti, izvestio je Surrey Live.

Foto: Profimedia
Kurkuma: Sa svojom živopisnom zlatnom bojom i zemljanim ukusom, ovaj je začin glavna namirnica u mnogim domaćinstvima koja vode računa o zdravlju. "Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, snažno jedinjenje sa protivupalnim i antioksidativnim svojstvima koji pomaže u smanjivanju upale, koja bi inače mogla da oslabi imuni odgovor", rekao je dr Sing. Kurkuma ima blago gorak ukus sa prizvukom paprenog začina i suptilnom aromom poput senfa. Pospite je u supe, variva i pržene krumpiriće ili pomešajte sa toplim mlekom da biste napravili "zlatno mleko", omiljeni napitak koji greje srce u borbi protiv prehlade.
Citrusi: "Citrusi su s pravom prepoznati po visokom sadržaju vitamina C koji ima ključnu ulogu u podsticanju proizvodnje belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija", objasnio je lekar. Citrusi su takođe prepuni antioksidanasa koji podržavaju imuni sistem, bore se protiv upala i pomažu telu da se brže oporavi. Poznati po svom pikantnom ukusu, citrusi uključuju narandžu, limun, limetu, grejp i mandarinu. Uključivanje citrusa u vašu prehranu prilično je jednostavno. Sveže kriške voća možete da dodate salatama, smutijima ili vodi za osvježavajući nalet ukusa i vitamina C ili da koristite sok ili koricu za poboljšanje preliva, marinada i peciva.
Pročitajte još

Foto: Profimedia
Đumbir: Proslavljen zbog svog toplog, začinskog ukusa, đumbir zaokružuje ovaj trio sastojaka za borbu protiv gripa. "Đumbir je nadaleko poznat po svojoj sposobnosti borbe protiv oksidativnog stresa i upala. Posebno je delotvoran u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade", objasnio je dr Sing. Takođe se veruje da korenasta biljka može da pomogne u smirivanju upale grla, smanjenju začepljenosti i ublažavanju mučnine. Dodavanje đumbira u čajeve ili smutije pruža jednostavan i ukusan način da iskoristite njegove zdravstvene prednosti.