Стручњаци су спровели истраживање да би сазнали која храна заиста утиче на наше здравље, а три су се намирнице истакле.

Као део овог истраживања, водећи здравствени стручњак др Шем Синг идентификовао је куркуму, ђумбир и цитрусно воће као суперхрану.

Не само да су приступачне и лако их је укључити у свакодневне оброке, већ нуде и неке изванредне здравствене предности, известио је Surrey Live.

Фото: Профимедиа

 

Куркума: Са својом живописном златном бојом и земљаним укусом, овај је зачин главна намирница у многим домаћинствима која воде рачуна о здрављу. "Популарност куркуме је заслужена. Садржи куркумин, снажно једињење са противупалним и антиоксидативним својствима који помаже у смањивању упале, која би иначе могла да ослаби имуни одговор", рекао је др Синг. Куркума има благо горак укус са призвуком папреног зачина и суптилном аромом попут сенфа. Поспите је у супе, варива и пржене крумпириће или помешајте са топлим млеком да бисте направили "златно млеко", омиљени напитак који греје срце у борби против прехладе.

Цитруси: "Цитруси су с правом препознати по високом садржају витамина Ц који има кључну улогу у подстицању производње белих крвних зрнаца у борби против инфекција", објаснио је лекар. Цитруси су такође препуни антиоксиданаса који подржавају имуни систем, боре се против упала и помажу телу да се брже опорави. Познати по свом пикантном укусу, цитруси укључују наранџу, лимун, лимету, грејп и мандарину. Укључивање цитруса у вашу прехрану прилично је једноставно. Свеже кришке воћа можете да додате салатама, смутијима или води за освјежавајући налет укуса и витамина Ц или да користите сок или корицу за побољшање прелива, маринада и пецива.

Фото: Профимедиа

 

Ђумбир: Прослављен због свог топлог, зачинског укуса, ђумбир заокружује овај трио састојака за борбу против грипа. "Ђумбир је надалеко познат по својој способности борбе против оксидативног стреса и упала. Посебно је делотворан у ублажавању респираторних инфекција и симптома прехладе", објаснио је др Синг. Такође се верује да коренаста биљка може да помогне у смиривању упале грла, смањењу зачепљености и ублажавању мучнине. Додавање ђумбира у чајеве или смутије пружа једноставан и укусан начин да искористите његове здравствене предности. 

БОНУС ВИДЕО: