Radi se o snopovima floema, koji imaju važnu ulogu u rastu i razvoju banane.

Ovi tanki, vlaknasti snopovi protežu se duž celog ploda banane, od peteljke do vrha te omogućuju protok šećera, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata od listova do ploda tokom rasta. Ovo osigurava da banana dobije sve potrebne materije za pravilan razvoj i sazrevanje.

Prema rečima doktora Nikolasa Žilita, potpredsednika za istraživanje prehrane u Dole Nutrition Institutu, snopovi floema verovatno imaju drugačiji nutritivni sastav od ostatka jestivog dela banane.

- Budući da imaju specifičnu funkciju, očekivano je da imaju drugačiji profil spojeva od regularne jestive pulpe banane - objasnio je za Huff Post.

Foto: Shutterstock

 

Jesu li snopovi floema jestivi?

Dobra vest za one koji se pitaju jesu li ove vlaknaste niti sigurne za konzumaciju jeste da su snopovi floema potpuno jestivi. Doktor Žilita je to potvrdio:

- Kao deo banane, naravno da su sigurni za jelo. Pitanje je samo jesu li ukusni.

Iako mnogi ljudi instinktivno uklanjaju ove niti prilikom jedenja banane, nema dokaza da su štetne za zdravlje. Štaviše, snopovi floema mogu čak pružiti dodatne nutritivne koristi.

Iako specifična nutritivna vrednost snopova floema nije detaljno istražena, stručnjaci vjeruju da sadrže više vlakana i strukturnih komponenti u poređenju s mesom banane. Doktor Žilit je objasnio:

- Verojatno sadrže više i različitije vrste vlakana i strukturnih komponenti potrebnih za njihovu funkciju.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, važno je napomenuti da su snopovi floema prisutni u vrlo malim količinama u poređenju s ostatkom banane. Stoga, osim ako ne konzumirate velike količine samih snopova floema, njihov uticaj na ukupnu nutritivnu vrednost banane je minimalan.

Dodatna vlakna prisutna u snopovima floema mogu doprineti zdravlju probavnog sastava. Vlakna su poznata po tome što pomažu u regulaciji probave, održavanju osećaja sitosti i potencijalno snižavanju nivoa holesterola.

Foto: Shutterstock

 

Banane bez snopova floema

Uprkos tome, mnogi ljudi ih ipak odlučuju ukloniti zbog njihovog uticaja na teksturu i ukus banane. Ove vlaknaste niti mogu imati blago gorki ukus i žilavu teksturu, što neki smatraju neugodnim.

Zanimljivo je da su neki uzgajivači počeli da razvijaju hibridne sorte banana koje nemaju snopove floema ili ih imaju u vrlo malim količinama. Ovo je odgovor na preferencije potrošača koji ne vole teksturu ovih vlaknastih niti.

BONUS VIDEO:

net.hr