Ради се о сноповима флоема, који имају важну улогу у расту и развоју банане.

Ови танки, влакнасти снопови протежу се дуж целог плода банане, од петељке до врха те омогућују проток шећера, минерала и других есенцијалних нутријената од листова до плода током раста. Ово осигурава да банана добије све потребне материје за правилан развој и сазревање.

Према речима доктора Николаса Жилита, потпредседника за истраживање прехране у Dole Nutrition Институту, снопови флоема вероватно имају другачији нутритивни састав од остатка јестивог дела банане.

- Будући да имају специфичну функцију, очекивано је да имају другачији профил спојева од регуларне јестиве пулпе банане - објаснио је за Huff Post.

Фото: Shutterstock

 

Јесу ли снопови флоема јестиви?

Добра вест за оне који се питају јесу ли ове влакнасте нити сигурне за конзумацију јесте да су снопови флоема потпуно јестиви. Доктор Жилита је то потврдио:

- Као део банане, наравно да су сигурни за јело. Питање је само јесу ли укусни.

Иако многи људи инстинктивно уклањају ове нити приликом једења банане, нема доказа да су штетне за здравље. Штавише, снопови флоема могу чак пружити додатне нутритивне користи.

Иако специфична нутритивна вредност снопова флоема није детаљно истражена, стручњаци вјерују да садрже више влакана и структурних компоненти у поређењу с месом банане. Доктор Жилит је објаснио:

- Веројатно садрже више и различитије врсте влакана и структурних компоненти потребних за њихову функцију.

Фото: Shutterstock

 

Међутим, важно је напоменути да су снопови флоема присутни у врло малим количинама у поређењу с остатком банане. Стога, осим ако не конзумирате велике количине самих снопова флоема, њихов утицај на укупну нутритивну вредност банане је минималан.

Додатна влакна присутна у сноповима флоема могу допринети здрављу пробавног састава. Влакна су позната по томе што помажу у регулацији пробаве, одржавању осећаја ситости и потенцијално снижавању нивоа холестерола.

Фото: Shutterstock

 

Банане без снопова флоема

Упркос томе, многи људи их ипак одлучују уклонити због њиховог утицаја на текстуру и укус банане. Ове влакнасте нити могу имати благо горки укус и жилаву текстуру, што неки сматрају неугодним.

Занимљиво је да су неки узгајивачи почели да развијају хибридне сорте банана које немају снопове флоема или их имају у врло малим количинама. Ово је одговор на преференције потрошача који не воле текстуру ових влакнастих нити.

БОНУС ВИДЕО:

net.hr