Da biste izbegli ove neprijatnosti i da vaši kulinarski poduhvati budu kao iz restorana, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svaki put postignete savršen rezultat:
Pripremite sastojke unapred
Pre nego što počnete da mesite, izvadite puter i jaja iz frižidera i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi. Ovo će omogućiti ravnomerno mešanje u testu.
Izmerite sve sastojke pre početka
Prvo izmerite sve potrebne sastojke, kako bi priprema bila brža i lakša. Tako ćete biti sigurni da ništa ne zaboravite.
Pratite recept tačno
Za razliku od jela u kojima možete improvizovati, kod testa je važno da se pridržavate recepta. Testo zavisi od tačnih proporcija, jer se u njemu dešavaju specifični hemijski procesi.

Foto: Shutterstock
Nemojte preterivati s kvascem i praškom za pecivo
Previše kvasca ili praška za pecivo može uzrokovati da testo previše naraste i na kraju pukne.
Pročitajte još
Držite se preporučenih količina.
Koristite sveže kvasac i prašak za pecivo
Prašak za pecivo i kvasac gube svoju efikasnost vremenom, pa je najbolje koristiti sveže proizvode za optimalne rezultate.
Uvek stavite testo u prethodno zagrejanu rernu
Testa sa kvascem ili praškom za pecivo zahtevaju zagrejanu rernu. Kada rerna dostigne željenu temperaturu, stavite testo, jer će tako odmah početi da raste.
Postavite rešetku u sredinu rerne
Da bi se testo ravnomerno ispeklo, stavite rešetku na sredinu rerne. Ovo će omogućiti da se testo peče jednako sa svih strana.
Primenom ovih saveta, vaši kolači, pogače i kiflice će biti savršeni, ravnomerno pečeni, meki i lepo narasli!