Da biste izbegli ove neprijatnosti i da vaši kulinarski poduhvati budu kao iz restorana, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svaki put postignete savršen rezultat:

Pripremite sastojke unapred

Pre nego što počnete da mesite, izvadite puter i jaja iz frižidera i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi. Ovo će omogućiti ravnomerno mešanje u testu.

Izmerite sve sastojke pre početka

Prvo izmerite sve potrebne sastojke, kako bi priprema bila brža i lakša. Tako ćete biti sigurni da ništa ne zaboravite.

Pratite recept tačno

Za razliku od jela u kojima možete improvizovati, kod testa je važno da se pridržavate recepta. Testo zavisi od tačnih proporcija, jer se u njemu dešavaju specifični hemijski procesi.

Foto: Shutterstock

 

Nemojte preterivati s kvascem i praškom za pecivo

Previše kvasca ili praška za pecivo može uzrokovati da testo previše naraste i na kraju pukne.

Držite se preporučenih količina.

Koristite sveže kvasac i prašak za pecivo

Prašak za pecivo i kvasac gube svoju efikasnost vremenom, pa je najbolje koristiti sveže proizvode za optimalne rezultate.

Uvek stavite testo u prethodno zagrejanu rernu

Testa sa kvascem ili praškom za pecivo zahtevaju zagrejanu rernu. Kada rerna dostigne željenu temperaturu, stavite testo, jer će tako odmah početi da raste.

Postavite rešetku u sredinu rerne

Da bi se testo ravnomerno ispeklo, stavite rešetku na sredinu rerne. Ovo će omogućiti da se testo peče jednako sa svih strana.

Primenom ovih saveta, vaši kolači, pogače i kiflice će biti savršeni, ravnomerno pečeni, meki i lepo narasli!

BONUS VIDEO: