Sledeće nedelje, tačnije 3. marta  počinje Vaskršnji post koji je ujedno i najduži u pravoslavlju. Trajaće sve do 19. aprila. U prethodnih nekoliko nedelja vernici su se pripremali za ovaj post, a sada je vreme da domaćice otkriju posne recepte. Možda zvuči neverovatno, ali postoji podvarak sa ribom! Ovaj recept će vas opčiniti zbog neobičnog spoja ukusa i začina. Vrlo lako i brzo se sprema, a jedan je od najzdravijih. 

Potrebno je: 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 4-5 lovorova lista
  • biber
  • ulje
  • 500 g lososa (može i dimljeni šaran ili skuša)

Za marinadu:

  • 70 ml ulja
  • sitno iseckan ruzmarin
  • 3 čena sitno iseckanog belog luka
  • ½ kašičice suvog začina
  • ¼ kašičice začinske paprike

Priprema:

Potrebno je da zagrejte rernu na 200 stepeni. Posle toga iseckajte crni luk na sitno, pa ga prodinsajte na zagrejanom ulju. Kupus takođe iseckajte na sitne trakice, dodajte luku kada dobije zlatno žutu boju. Dodajte začine, biber, lovor, so. Onda prodinstajte na umerenoj temperaturi uz dodavanje tople vode, oko pola sata. Kada završite sa dinsanjem, prebacitekupus u keramičku posudu pa preko rasporedite ribu prethodno provučenu kroz marinadu. Marinadu koja je ostala prelijte preko ribe. Ovo jelo je potrebno peći oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Minjina Kuhinjica

 

(Trpeza)

BONUS VIDEO: