Ovo slasno povrće može da se sprema na brojne načine, posno i mrsno, ali retko ko zna da je potaž od graška idealan za hladne dane. Za spremanje potaža potrebno je malo sastojaka uz pomoć kojih ćete dobiti pravu vitaminsku bombu. 

Potrebno je:

  • crni luk
  • pola čena belog luka
  • pola šargarepe
  • pola krompira
  • 500 g zaleđenog graška
  • 200 ml neutralne pavlake
  • maslinovo ulje
  • so, l biber

Priprema:

Crni luk iseckajte na sitno, pa ga ispržite na maslinovom ulju. Kada dobije zlatnožutu boju dodajte beli luk pa još malo prodinstajte. Posle toga dodajte beli luk, šargarepu i krompir koju ste prethodno iseckali na kockice. Prelijte sa malo vode. Kuvajte desetak minuta pa kad postanu mekani, dodajte grašak, biber, so i litar vode. Kuvajte 15 minuta. Kada se skuva, izmiksajte povrće štapnim mikserom ili u blenderu. Kada ste završili sa tim ,dodajte neutralnu pavlaku i začinite. Na kraju, vratite potaž na vatru da još jednom sve provri. Potaž možete dekorisati pavlakom ili iseckanom i isprženom slaninicom. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Bakina Vanglica

 

 

BONUS VIDEO: