Ovo slasno povrće može da se sprema na brojne načine, posno i mrsno, ali retko ko zna da je potaž od graška idealan za hladne dane. Za spremanje potaža potrebno je malo sastojaka uz pomoć kojih ćete dobiti pravu vitaminsku bombu.
Potrebno je:
- crni luk
- pola čena belog luka
- pola šargarepe
- pola krompira
- 500 g zaleđenog graška
- 200 ml neutralne pavlake
- maslinovo ulje
- so, l biber
Priprema:
Crni luk iseckajte na sitno, pa ga ispržite na maslinovom ulju. Kada dobije zlatnožutu boju dodajte beli luk pa još malo prodinstajte. Posle toga dodajte beli luk, šargarepu i krompir koju ste prethodno iseckali na kockice. Prelijte sa malo vode. Kuvajte desetak minuta pa kad postanu mekani, dodajte grašak, biber, so i litar vode. Kuvajte 15 minuta. Kada se skuva, izmiksajte povrće štapnim mikserom ili u blenderu. Kada ste završili sa tim ,dodajte neutralnu pavlaku i začinite. Na kraju, vratite potaž na vatru da još jednom sve provri. Potaž možete dekorisati pavlakom ili iseckanom i isprženom slaninicom.

Foto: Printskrin/Jutjub/Bakina Vanglica