Ово сласно поврће може да се спрема на бројне начине, посно и мрсно, али ретко ко зна да је потаж од грашка идеалан за хладне дане. За спремање потажа потребно је мало састојака уз помоћ којих ћете добити праву витаминску бомбу.
Потребно је:
- црни лук
- пола чена белог лука
- пола шаргарепе
- пола кромпира
- 500 г залеђеног грашка
- 200 мл неутралне павлаке
- маслиново уље
- со, л бибер
Припрема:
Црни лук исецкајте на ситно, па га испржите на маслиновом уљу. Када добије златножуту боју додајте бели лук па још мало продинстајте. После тога додајте бели лук, шаргарепу и кромпир коју сте претходно исецкали на коцкице. Прелијте са мало воде. Кувајте десетак минута па кад постану мекани, додајте грашак, бибер, со и литар воде. Кувајте 15 минута. Када се скува, измиксајте поврће штапним миксером или у блендеру. Када сте завршили са тим ,додајте неутралну павлаку и зачините. На крају, вратите потаж на ватру да још једном све проври. Потаж можете декорисати павлаком или исецканом и испрженом сланиницом.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Bakina Vanglica