Takođe je korisno znati da se kuvanjem paradajza povećava nivo likopena, koji je veoma zdrav, u poređenju sa sirovim paradajzom.

Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.

Foto: Profimedia

 

Paradajz može da smanji štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.

Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.

Foto: Profimedia

 

Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.

Evropljani paradajz smatraju voćem. Dakle, iako se tradicionalno svrstava u povrće, parajz je – dakle jednom zasvagda – voće. Greška u vezi s paradajzom u svesti ostaje zato što se paradajz uzgaja se kao i većina povrća i koristi se u kulinarstvu kao povrće, piše Srbija danas.

BONUS VIDEO: