Такође је корисно знати да се кувањем парадајза повећава ниво ликопена, који је веома здрав, у поређењу са сировим парадајзом.

Парадајз је богат витамином Ц, који је природни антиоксиданс. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који играју кључну улогу у одржавању здравља нерава и нормалне циркулације крви.

Витамин К, присутан у парадајзу, важан је за згрушавање крви. Свакодневно конзумирање парадајза такође ће вам помоћи да одржите кожу здравом и сјајном.

Фото: Профимедиа

 

Парадајз може да смањи штету изазвану конзумирањем дувана захваљујући кумаринској и хлорогенској киселини које садржи.

Ако покушавате да смршате, парадајз ће вам бити од велике помоћи. Има мало калорија, а богат је влакнима, што значи да ће вас дуже држати ситим и у потпомаже да се сало топи боље.

Фото: Профимедиа

 

Ако можете, потрудите се да га једете сваки дан.

Европљани парадајз сматрају воћем. Дакле, иако се традиционално сврстава у поврће, парајз је – дакле једном засвагда – воће. Грешка у вези с парадајзом у свести остаје зато што се парадајз узгаја се као и већина поврћа и користи се у кулинарству као поврће, пише Србија данас.

БОНУС ВИДЕО: