Uskrs je praktično već tu i ovih dana neizbežna su kuvana jaja koja ćemo farbati, ali i jesti tokom narednih dana. Kako biste savršeno skuvali jaja, isprobajte tehniku kuvanja na pari.
Postavite posudu za kuvanje na pari i drugu unutra, pa je napunite vodom do dna gornje posude. U posudu stavite jaja, a kad voda počne da ključa, pustite ih da se kuvaju 14 minuta.
Trik je u tome da ih odmah posle kuvanja uronite u posudu sa ledenom vodom, pa će ljuštenje proći bez većih poteškoća. Osim što će voda zaustaviti proces kuvanja, belance se može skupiti i odvojiti od ljuske.
Foto: Shutterstock/Profimedia
Kad krenete u proces ljuštenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i pre samog guljenja izgledalo poput mozaika. Probušite prstom mesto gde je najčešće vazdušni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.
Jaja možete da ogulite i tako što ćete ga protresti u lončetu ili tegli, što je verovatno i najzabavniji način. Stavite jaja u teglicu i dodajte malo vode, pa dobro protresite. LJuska će se razbiti, a voda je skinuti. Isperite ih pod vodom kako biste uklonili preostalu ljusku.
Pročitajte još
Jaja nemojte ljuštiti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može da vam stvara poteškoće. Takođe, nešto starija jaja puno ćete lakše oguliti od svežih.