Ускрс је практично већ ту и ових дана неизбежна су кувана јаја која ћемо фарбати, али и јести током наредних дана. Како бисте савршено скували јаја, испробајте технику кувања на пари.
Поставите посуду за кување на пари и другу унутра, па је напуните водом до дна горње посуде. У посуду ставите јаја, а кад вода почне да кључа, пустите их да се кувају 14 минута.
Трик је у томе да их одмах после кувања уроните у посуду са леденом водом, па ће љуштење проћи без већих потешкоћа. Осим што ће вода зауставити процес кувања, беланце се може скупити и одвојити од љуске.
Фото: Shutterstock/Профимедиа
Кад кренете у процес љуштења, немојте јајету разбити љуску само на једном месту. Ролајте јаје по равној површини како би љуска попуцала подједнако, а ваше јаје и пре самог гуљења изгледало попут мозаика. Пробушите прстом место где је најчешће ваздушни џеп (на дну), и уроните јаје натраг у воду како би се љуска једноставније одвојила.
Јаја можете да огулите и тако што ћете га протрести у лончету или тегли, што је вероватно и најзабавнији начин. Ставите јаја у теглицу и додајте мало воде, па добро протресите. Љуска ће се разбити, а вода је скинути. Исперите их под водом како бисте уклонили преосталу љуску.
Прочитајте још
Јаја немојте љуштити док су још врућа јер ће се опна теже одвојити и може да вам ствара потешкоће. Такође, нешто старија јаја пуно ћете лакше огулити од свежих.