Za Veliku subotu u našem narodu su vezani mnogi običaji – završavaju se poslovi uoči najvećeg praznika, a evo šta bi trebalo da se nađe na trpezi.
Foto: SPC
Ukoliko već niste niste ofarbali jaja, Velika subota je dan kada to takođe možete da uradite. Rano ujutru očistite kuću, ali kasnije nemojte da šijete, krpite ili da radite u bašti ili polju.
Učinite neko dobro delo, da vam naredni meseci budu lepši i uspešniji.
Kako je ovo i poslednji dan Uskršnjeg posta, drugi dan žalosti posle Hristovog stradanja provedite u tišini i molitvama, uz posnu hranu.
Pročitajte još
Foto: Shuttersrock
Običaj je da se na Veliku subotu mese uskršnji hleb i kolači. Obično su okrugli, sa rupom u sredini, gde će se staviti uskršnje jaje. Recept pročitajte u zasebnom tekstu.
Na stolu bi trebalo da se nađe sirova ili hrana spremljena na vodi. Uveče se jede samo hleb i pije samo voda. Ponoćnom liturgijom završavaju se dani žalosti i Veliki post, i počinje najveći hrišćanski praznik – Uskrs.
(Blic Žena)