Navika da se ulje drži pored šporeta radi lakšeg pristupa, iako praktična, šteti kvalitetu proizvoda, ističu stručnjaci.

Gde pravilno skladištiti maslinovo ulje?

Da bi maslinovo ulje zadržalo svoj prepoznatljiv ukus i svežinu, potrebno ga je čuvati u hladnom i tamnom prostoru, kao što je kuhinjski ormarić.

„Čuvanje maslinovog ulja dalje od svetlosti, toplote i kiseonika pomoći će mu da duže ostane sveže i spreči prerano kvarenje“, naglašavaju stručnjaci iz Which?.

Za razliku od vina, koje starenjem može razviti dodatne arome, maslinovo ulje starenjem se ne poboljšava. Upravo suprotno — dugotrajno skladištenje može negativno uticati na njegov kvalitet. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se ulje, nakon otvaranja, konzumira u roku od nekoliko meseci kako bi se sačuvao njegov puni ukus i zdravstvene prednosti.

Foto: Profimedia

 

Frižider nije pravo mesto za maslinovo ulje

Iako postoji opšte mišljenje da čuvanje maslinovog ulja u frižideru može da mu produži rok trajanja, stručnjaci upozoravaju da to nije najbolja praksa.

„Najbolje ga je čuvati u hladnom, tamnom ormanu“, savetuju oni i dodaju da će tako ulje najbolje sačuvati svojstva.

Foto: Profimedia

 

Izaberite pravo pakovanje

Drugi važan faktor u očuvanju kvaliteta maslinovog ulja je pakovanje. Stručnjaci preporučuju izbegavanje ulja u prozirnim plastičnim bocama jer svetlost može negativno uticati na ukus i ubrzati kvarenje.

Umesto toga, preporučuje se kupovina ulja u limenkama ili tamnim staklenim bocama, koje bolje štite ulje od svetlosti i pomažu da se očuva kvalitet tokom dužeg perioda.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: