Навика да се уље држи поред шпорета ради лакшег приступа, иако практична, штети квалитету производа, истичу стручњаци.

Где правилно складиштити маслиново уље?

Да би маслиново уље задржало свој препознатљив укус и свежину, потребно га је чувати у хладном и тамном простору, као што је кухињски ормарић.

„Чување маслиновог уља даље од светлости, топлоте и кисеоника помоћи ће му да дуже остане свеже и спречи прерано кварење“, наглашавају стручњаци из Which?.

За разлику од вина, које старењем може развити додатне ароме, маслиново уље старењем се не побољшава. Управо супротно — дуготрајно складиштење може негативно утицати на његов квалитет. Због тога стручњаци препоручују да се уље, након отварања, конзумира у року од неколико месеци како би се сачувао његов пуни укус и здравствене предности.

Фото: Профимедиа

 

Фрижидер није право место за маслиново уље

Иако постоји опште мишљење да чување маслиновог уља у фрижидеру може да му продужи рок трајања, стручњаци упозоравају да то није најбоља пракса.

„Најбоље га је чувати у хладном, тамном орману“, саветују они и додају да ће тако уље најбоље сачувати својства.

Фото: Профимедиа

 

Изаберите право паковање

Други важан фактор у очувању квалитета маслиновог уља је паковање. Стручњаци препоручују избегавање уља у прозирним пластичним боцама јер светлост може негативно утицати на укус и убрзати кварење.

Уместо тога, препоручује се куповина уља у лименкама или тамним стакленим боцама, које боље штите уље од светлости и помажу да се очува квалитет током дужег периода.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: