Majstor Vlatko (75) iz Slavonije, 40 godina se bavio popravkama frižidera. Tokom godina je radio u brojnim firmama specijalizovanim za popravke frižidera, a često je bio angažovan i za popravke u pekarama i ugostiteljskim objektima, a sada je ispričao u čemu mnogi greše kod odmrzavanja komore za zamrzavanje, kako se rešiti neugodnih mirisa u frižideru na prirodan način i koliko ga je dozvoljeno napuniti.
- Kada dođe do zamrzavanja treba uzeti fen i otopiti led. Frižideri se ne smeju odmrzavati ni sa kakvim oštrim predmetom, treba ih isključiti i onda staviti ili lonac tople vode unutra da se led odvoji u dubinskom delu. Kada se odlomi, onda ga s plastičnom špaklom treba odvojiti i pokupiti. Zatim se upije sva voda, osuši se i ponovno se može uključiti kako bi frižider ispravno radio. Ništa se ne sme raditi na silu jer je u frižiderima, posebno kod starijih verzija, tanka aluminijska folija koja se lako probije i čim dobije vazduh, poliuretanska pena počne da sisa vlagu i onda počne frižider da curi - objašnjava majstor Vlatko.
Osim odmrzavanja komore u frižideru, ovaj iskusan majstor je otkrio i kako se rešiti neugodnih mirisa.
Foto: Shutterstock
- Možete staviti jednu krišku hleba natopljenu u mleku kako bi hleb povukao neugodan miris. Što se tiče čišćenja, preporučujem da na krpicu ili sunđer stavite malo sirćeta i sa time čistite frižider te na kraju isperete sa vodom da ne ostane kiselina jer to izaziva koroziju materijala. Voda je najbezopasnija - napominje Vlatko.
Mnogi ljudi znaju da pretrpati frižider nakon kupovine namirnica, a majstor upozorava koliko je dozvoljeno kako ne bi došlo do kvara.
Pročitajte još
- Treba uvek ostaviti malo prostora kako bi mogla temperatura da cirkuliše. Ako se sve začepi (napuni) onda ne može. Posmatrao sam ugostiteljske frižidere koje napune toliko puno boca da naprosto pregrade cirkulaciju, a ljudi znaju u običnim frižiderima da slažu maslac i margarin jedan na drugi. Uvek je potrebno imati barem centimetar-dva prostora kako bi vazduh mogao da cirkuliše, hladni dole, topli gore. Kada je reč o tome koliko namirnica sme da bude napunjeno u frižideru, preporučio bih da frižider bude napunjen maksimalno 80 posto kako bi vazduh mogao da cirkuliše po prostoru - poručuje majstor Vlatko.