Мајстор Влатко (75) из Славоније, 40 година се бавио поправкама фрижидера. Током година је радио у бројним фирмама специјализованим за поправке фрижидера, а често је био ангажован и за поправке у пекарама и угоститељским објектима, а сада је испричао у чему многи греше код одмрзавања коморе за замрзавање, како се решити неугодних мириса у фрижидеру на природан начин и колико га је дозвољено напунити.
- Када дође до замрзавања треба узети фен и отопити лед. Фрижидери се не смеју одмрзавати ни са каквим оштрим предметом, треба их искључити и онда ставити или лонац топле воде унутра да се лед одвоји у дубинском делу. Када се одломи, онда га с пластичном шпаклом треба одвојити и покупити. Затим се упије сва вода, осуши се и поновно се може укључити како би фрижидер исправно радио. Ништа се не сме радити на силу јер је у фрижидерима, посебно код старијих верзија, танка алуминијска фолија која се лако пробије и чим добије ваздух, полиуретанска пена почне да сиса влагу и онда почне фрижидер да цури - објашњава мајстор Влатко.
Осим одмрзавања коморе у фрижидеру, овај искусан мајстор је открио и како се решити неугодних мириса.
Фото: Shutterstock
- Можете ставити једну кришку хлеба натопљену у млеку како би хлеб повукао неугодан мирис. Што се тиче чишћења, препоручујем да на крпицу или сунђер ставите мало сирћета и са тиме чистите фрижидер те на крају исперете са водом да не остане киселина јер то изазива корозију материјала. Вода је најбезопаснија - напомиње Влатко.
Многи људи знају да претрпати фрижидер након куповине намирница, а мајстор упозорава колико је дозвољено како не би дошло до квара.
Прочитајте још
- Треба увек оставити мало простора како би могла температура да циркулише. Ако се све зачепи (напуни) онда не може. Посматрао сам угоститељске фрижидере које напуне толико пуно боца да напросто преграде циркулацију, а људи знају у обичним фрижидерима да слажу маслац и маргарин један на други. Увек је потребно имати барем центиметар-два простора како би ваздух могао да циркулише, хладни доле, топли горе. Када је реч о томе колико намирница сме да буде напуњено у фрижидеру, препоручио бих да фрижидер буде напуњен максимално 80 посто како би ваздух могао да циркулише по простору - поручује мајстор Влатко.