Ove slane, rumene poslastice sa hrskavom koricom i mekanom sredinom idealne su za doručak, užinu ili kao prilog uz čorbe i piva. Iako se tradicionalno pripremaju uz duži proces, postoji brza verzija recepta koja će vas potpuno oduševiti.

Testo je gotovo za svega 15 minuta, bez čekanja da naraste – što znači da su kifle spremne za pečenje gotovo odmah! Savršen su izbor kada vam gosti dolaze nenajavljeno ili kad jednostavno nemate vremena, a želite nešto domaće i ukusno.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml jogurta (sobne temperature)
  • 80 ml ulja
  • 1 jaje

Foto: Profimedia

 

Za potapanje:

  • 1 l vode
  • 3 kašike sode bikarbone

Za posipanje:

  • krupna so ili susam (po želji)

Priprema:

U velikoj posudi sjedinite suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
Dodajte jogurt, ulje i jaje, pa zamesite glatko testo. Ako je previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
Odmah oblikujte kiflice ili male perece – možete ih uviti ili praviti klasične štapiće.
U međuvremenu u šerpi zagrejte vodu do ključanja, pa dodajte sodu bikarbonu. Lagano spuštajte kifle u rastvor i kuvajte po 30 sekundi sa svake strane, pa vadite i ređajte na papir za pečenje.
Pospite krupnom solju ili susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

(Espreso)

BONUS VIDEO: