Ове слане, румене посластице са хрскавом корицом и меканом средином идеалне су за доручак, ужину или као прилог уз чорбе и пива. Иако се традиционално припремају уз дужи процес, постоји брза верзија рецепта која ће вас потпуно одушевити.

Тесто је готово за свега 15 минута, без чекања да нарасте – што значи да су кифле спремне за печење готово одмах! Савршен су избор када вам гости долазе ненајављено или кад једноставно немате времена, а желите нешто домаће и укусно.

Састојци за тесто:

  • 500 г брашна (тип 400 или 500)
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица шећера
  • 250 мл јогурта (собне температуре)
  • 80 мл уља
  • 1 јаје

Фото: Профимедиа

 

За потапање:

  • 1 л воде
  • 3 кашике соде бикарбоне

За посипање:

  • крупна со или сусам (по жељи)

Припрема:

У великој посуди сједините суве састојке – брашно, прашак за пециво, со и шећер.
Додајте јогурт, уље и јаје, па замесите глатко тесто. Ако је превише лепљиво, додајте још мало брашна.
Одмах обликујте кифлице или мале переце – можете их увити или правити класичне штапиће.
У међувремену у шерпи загрејте воду до кључања, па додајте соду бикарбону. Лагано спуштајте кифле у раствор и кувајте по 30 секунди са сваке стране, па вадите и ређајте на папир за печење.
Поспите крупном сољу или сусамом и пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 20 минута, док не порумене.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: