Na prvi pogled deluje kao neizbežan proces: žute banane koje u trenu postaju smeđe, pa crne. I zaista, krivac za ovu brzu promenu je gas etilen koji banane same ispuštaju. Kada su zbijene jedna uz drugu, količina ovog gasa raste i ubrzava njihovo sazrevanje. Upravo zato je od ključnog značaja kako i gde ih odlažete – a jedan mali trik može da napravi veliku razliku.

Postoji izuzetno jednostavno rešenje koje može da produži njihov rok trajanja.

Foto: Profimedia

 

Okačite banane: jednostavan i efikasan trik

Umesto da banane držite u činiji za voće ili, još gore, u frižideru – zašto ih jednostavno ne biste okačili? Ova metoda, iako možda zvuči čudno, omogućava bolju cirkulaciju vazduha oko voća. Time se smanjuju dodirne tačke između plodova, smanjuje se zadržavanje etilena i sprečavaju se crne fleke koje nastaju od pritiska.

Sve što vam treba jeste kuka ili posebni držač. Rezultat? Banane duže zadržavaju boju i teksturu!

Svežije i bez neprijatnosti

Okačene banane ne samo da sporije tamne, već zadržavaju i bolji ukus. Usled sporijeg sazrevanja, ostaju prijatno slatke i ne previše mekane. Dodatni bonus: manja izloženost insektima – što nije zanemarljivo kad temperature porastu!

Foto: Profimedia

 

Zašto je ova metoda praktična i higijenska?

Bolje očuvanje boje i teksture
Manji rizik od najezde voćnih mušica
Sačuvan prirodan ukus voća

Greške koje treba izbegavati

Treba napomenuti da frižider nije saveznik bananama – menja im ukus i ubrzava pojavu crnih fleka. Takođe, izbegavajte da ih stavljate u činiju s drugim voćem poput jabuka ili paradajza, jer i oni oslobađaju velike količine etilena.

I za kraj, kada banane sazru, ako ne biste da ih vešate, odvojite ih jednu po jednu sa drške – tako ćete dodatno usporiti njihovo propadanje.

(Blic)

BONUS VIDEO: