На први поглед делује као неизбежан процес: жуте банане које у трену постају смеђе, па црне. И заиста, кривац за ову брзу промену је гас етилен који банане саме испуштају. Када су збијене једна уз другу, количина овог гаса расте и убрзава њихово сазревање. Управо зато је од кључног значаја како и где их одлажете – а један мали трик може да направи велику разлику.

Постоји изузетно једноставно решење које може да продужи њихов рок трајања.

Фото: Профимедиа

 

Окачите банане: једноставан и ефикасан трик

Уместо да банане држите у чинији за воће или, још горе, у фрижидеру – зашто их једноставно не бисте окачили? Ова метода, иако можда звучи чудно, омогућава бољу циркулацију ваздуха око воћа. Тиме се смањују додирне тачке између плодова, смањује се задржавање етилена и спречавају се црне флеке које настају од притиска.

Све што вам треба јесте кука или посебни држач. Резултат? Банане дуже задржавају боју и текстуру!

Свежије и без непријатности

Окачене банане не само да спорије тамне, већ задржавају и бољи укус. Услед споријег сазревања, остају пријатно слатке и не превише мекане. Додатни бонус: мања изложеност инсектима – што није занемарљиво кад температуре порасту!

Фото: Профимедиа

 

Зашто је ова метода практична и хигијенска?

Боље очување боје и текстуре
Мањи ризик од најезде воћних мушица
Сачуван природан укус воћа

Грешке које треба избегавати

Треба напоменути да фрижидер није савезник бананама – мења им укус и убрзава појаву црних флека. Такође, избегавајте да их стављате у чинију с другим воћем попут јабука или парадајза, јер и они ослобађају велике количине етилена.

И за крај, када банане сазру, ако не бисте да их вешате, одвојите их једну по једну са дршке – тако ћете додатно успорити њихово пропадање.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: