На први поглед делује као неизбежан процес: жуте банане које у трену постају смеђе, па црне. И заиста, кривац за ову брзу промену је гас етилен који банане саме испуштају. Када су збијене једна уз другу, количина овог гаса расте и убрзава њихово сазревање. Управо зато је од кључног значаја како и где их одлажете – а један мали трик може да направи велику разлику.
Постоји изузетно једноставно решење које може да продужи њихов рок трајања.
Фото: Профимедиа
Окачите банане: једноставан и ефикасан трик
Уместо да банане држите у чинији за воће или, још горе, у фрижидеру – зашто их једноставно не бисте окачили? Ова метода, иако можда звучи чудно, омогућава бољу циркулацију ваздуха око воћа. Тиме се смањују додирне тачке између плодова, смањује се задржавање етилена и спречавају се црне флеке које настају од притиска.
Све што вам треба јесте кука или посебни држач. Резултат? Банане дуже задржавају боју и текстуру!
Свежије и без непријатности
Окачене банане не само да спорије тамне, већ задржавају и бољи укус. Услед споријег сазревања, остају пријатно слатке и не превише мекане. Додатни бонус: мања изложеност инсектима – што није занемарљиво кад температуре порасту!
Фото: Профимедиа
Зашто је ова метода практична и хигијенска?
Боље очување боје и текстуре
Мањи ризик од најезде воћних мушица
Сачуван природан укус воћа
Грешке које треба избегавати
Прочитајте још
Треба напоменути да фрижидер није савезник бананама – мења им укус и убрзава појаву црних флека. Такође, избегавајте да их стављате у чинију с другим воћем попут јабука или парадајза, јер и они ослобађају велике количине етилена.
И за крај, када банане сазру, ако не бисте да их вешате, одвојите их једну по једну са дршке – тако ћете додатно успорити њихово пропадање.
(Блиц)
БОНУС ВИДЕО: