Reč je o siru Kabrales (Cabrales) – plavom siru koji je 10 meseci zreo u prirodnoj pećini, a proizveo ga je mlekar Ángel Díaz Herrero.
Sir je kupio ugostitelj Iván Suárez, vlasnik restorana El Llagar de Colloto u španskoj oblasti Asturija.
Kabrales se pravi od nepasterizovanog mleka krava, koza i ovaca, a dozreva u krečnjačkim pećinama, koje mu daju specifičan ukus i izgled.U tim jedinstvenim uslovima razvija se penicilijum, gljivica koja je ključna za prepoznatljiv ukus, teksturu i plavo-zelenu boju ovog sira.
Sir je poznat je po oštrim, slanim i začinjenim aromama, kao i po svojoj karakterističnoj plavo-zelenoj boji.
Rekordna aukcija održana je nakon što je prestižni žiri proveo jutro degustirajući sireve koje je predložilo 15 različitih fabrika, prenosi Nypost.
Pročitajte još
Svaki proizvođač je predao svoje najbolje proizvode – i u serijama i pojedinačnim komadima – u nadi da će osvojiti glavnu nagradu.
Fabrika sira Main osvojila je treće mesto, a fabrika sira Valfriu završila je na drugom mestu u pojedinačnoj kategoriji.
Godišnja aukcija za najbolji sir je uvek velika stvar. Ove godine je devet različitih ugostiteljskih objekata iz cele Španije učestvovalo u nadmetanju.
(Alo)
BONUS VIDEO: