Реч је о сиру  Кабралес (Цабралес) – плавом сиру који је 10 месеци зрео у природној пећини, а произвео га је млекар Áнгел Дíаз Херреро.

Сир је купио угоститељ Ивáн Суáрез, власник ресторана Ел Ллагар де Цоллото у шпанској области Астурија.

Кабралес се прави од непастеризованог млека крава, коза и оваца, а дозрева у кречњачким пећинама, које му дају специфичан укус и изглед.У тим јединственим условима развија се пеницилијум, гљивица која је кључна за препознатљив укус, текстуру и плаво-зелену боју овог сира.

Сир је познат је по оштрим, сланим и зачињеним аромама, као и по својој карактеристичној плаво-зеленој боји.

Рекордна аукција одржана је након што је престижни жири провео јутро дегустирајуц́и сиреве које је предложило 15 различитих фабрика, преноси Нyпост.

Сваки произвођач је предао своје најбоље производе – и у серијама и појединачним комадима – у нади да ц́е освојити главну награду.

Фабрика сира Маин освојила је трец́е место, а фабрика сира Валфриу завршила је на другом месту у појединачној категорији.

Годишња аукција за најбољи сир је увек велика ствар. Ове године је девет различитих угоститељских објеката из целе Шпаније учествовало у надметању.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: