Реч је о сиру Кабралес (Цабралес) – плавом сиру који је 10 месеци зрео у природној пећини, а произвео га је млекар Áнгел Дíаз Херреро.
Сир је купио угоститељ Ивáн Суáрез, власник ресторана Ел Ллагар де Цоллото у шпанској области Астурија.
Кабралес се прави од непастеризованог млека крава, коза и оваца, а дозрева у кречњачким пећинама, које му дају специфичан укус и изглед.У тим јединственим условима развија се пеницилијум, гљивица која је кључна за препознатљив укус, текстуру и плаво-зелену боју овог сира.
Сир је познат је по оштрим, сланим и зачињеним аромама, као и по својој карактеристичној плаво-зеленој боји.
Рекордна аукција одржана је након што је престижни жири провео јутро дегустирајуц́и сиреве које је предложило 15 различитих фабрика, преноси Нyпост.
Прочитајте још
Сваки произвођач је предао своје најбоље производе – и у серијама и појединачним комадима – у нади да ц́е освојити главну награду.
Фабрика сира Маин освојила је трец́е место, а фабрика сира Валфриу завршила је на другом месту у појединачној категорији.
Годишња аукција за најбољи сир је увек велика ствар. Ове године је девет различитих угоститељских објеката из целе Шпаније учествовало у надметању.
(Ало)
БОНУС ВИДЕО: