Paradajz
Paradajz je jedan od najomiljenijih plodova leta, nezaobilazan sastojak salata, sosova, supa i letnjih sendviča. Iako je redovan gost naših kuhinja, mnogi i dalje ne znaju kako ga pravilno čuvati. Najčešća greška je čuvanje paradajza u frižideru.
Iako na prvi pogled deluje logično staviti voće i povrće u frižider da bi duže ostalo sveže, kod paradajza ta navika može imati suprotan efekat. Stručnjaci upozoravaju da niska temperatura frižidera narušava ne samo teksturu paradajza, već i njegov prepoznatljivi, puni ukus. Naime, hladnoća usporava hemijske procese odgovorne za razvoj aroma, zbog čega paradajz postaje bezukusan i vodenast.
Idealno mesto za čuvanje paradajza je kuhinjski radni sto, i to na sobnoj temperaturi. Međutim, treba paziti da ne stoje preblizu šporetu, rerni ili drugom izvoru toplote, jer toplota može ubrzati proces prezrevanja i kvarenja.
Foto: Shutterstock
Pored lokacije, važan je i način slaganja. Umesto da ih nagomilate u duboku činiju, bolje ih je rasporediti u plitki sud – tako će vazduh slobodno cirkulisati između plodova, a smanjuje se i rizik od oštećenja osetljive kože. Preklapanje paradajza može izazvati pritisak i rano propadanje.
Nije samo paradajz onaj koji je bolje držati dalje od frižidera. Mnoge namirnice bolje opstaju na sobnoj temperaturi, dok im čuvanje u frižideru može uništiti ukus i teksturu.
Avokado
Jedan od najpoznatijih plodova koji se često pogrešno stavlja u frižider je avokado. Iako može izgledati kao voće k oje treba hladiti, niska temperatura usporava njegov proces zrenja. Najbolje je držati avokado na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Kad postigne željenu zrelost, možete ga staviti u frižider da duže ostane svež.
Banane takođe ne vole hladnoću. Frižider im izaziva crnjenje kore i menja teksturu, pa je preporučljivo držati ih na sobnoj temperaturi.
Što se tiče krompira, on najbolje opstaje na sobnoj temperaturi, ali ne sme biti previše toplo – idealno mesto je tamno, suvo i hladno, sa temperaturom oko 7 do 10°C. Ako ga stavite u frižider, skrob se pretvara u šećer, što utiče na ukus i teksturu.
Foto: Profimedia
Luk i beli luk
Luk i beli luk, iako nezamenjivi u mnogim jelima, ne bi smeli završiti u frižideru. Hladnoća može izazvati rast plesni, a vlažna sredina pogoršava kvalitet ovih namirnica. Luk treba držati na suvom, tamnom i provetrenom mestu, a beli luk najbolje u mrežastim kesama ili pletenim korpama gde je omogućen protok vazduha.
Voće poput breskvi, krušaka, jabuka, šljiva i manga najbolje je držati na sobnoj temperaturi dok ne postigne željenu zrelost. Iako može biti primamljivo odmah ih staviti u frižider, to će usporiti njihovo zrenje. Zato ih držite na radnom stolu ili u voćnjaku dok ne omekšaju, a tek tada prebacite u frižider ako ih ne planirate brzo pojesti.
Foto: Shutterstock
Ananas
Ananas je još jedan primer voća koje najbolje čuva svežinu van frižidera. Nakon sečenja mora se staviti u frižider, ali ceo ananas treba čuvati na sobnoj temperaturi jer hladnoća može promeniti njegovu teksturu i ukus. Isto važi i za dinje i lubenice – dok su cele, najbolje ih je držati van frižidera. Nakon sečenja, naravno, treba ih čuvati u frižideru da se spreči brže kvarenje.
Kao dodatni savet, treba napomenuti da voće poput banana, jabuka, paradajza i avokada ispušta etilen, gas koji ubrzava sazrevanje drugih plodova. Zbog toga je preporučljivo držati ovo voće odvojeno od drugih namirnica, naročito onih osetljivih na ubrzano zrenje, poput lisnatog povrća, brokolija ili krastavaca.
Pravilno čuvanje voća i povrća ključno je za očuvanje njihove svežine i ukusa, a sa malim prilagođavanjima u načinu čuvanja mogli biste duže uživati u punom ukusu svojih omiljenih plodova.
BONUS VIDEO:
(Jutarnjilist)