Dinja je od davnina poznata kao povrće koje ima mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma pored toga što je izuzetno ukusna i okrepljujuća tokom letnjih meseci.

Nutritivno, dinja je bogata vitaminima A i C, sadrži vlakna, antioksidanse i mnogo vode, što je čini idealnom za osveženje i hidrataciju leti. Semenke dinje takođe su jestive i bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Foto: Profimedia

 

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska zahvaljujući kalijumu, smanjuje rizik od astme i alergija zbog beta-karotena i vitamina C, te štiti vid jer sadrži lutein i zeaksantin. Takođe pomaže probavi zbog vlakana i vode, a ima i protivupalno dejstvo zahvaljujući kolinu. Redovna konzumacija dinje blagotvorno utiče i na kožu i kosu, jer vitamin A i C pomažu u zaštiti i regeneraciji.

Semenke dinje se koriste u tradicionalnoj medicini za zdravlje bubrega i kao prirodna pomoć protiv različitih tegoba. Čaj od cvetova dinje pomaže kod kašlja i iskašljavanja.

Dinja je hranljiva i lekovita namirnica koja je odličan izbor za letnje osveženje i jačanje zdravlja.

BONUS VIDEO:

(Informer)