Диња је од давнина позната као поврће које има многа благотворна дејства на здравље организма поред тога што је изузетно укусна и окрепљујућа током летњих месеци.

Нутритивно, диња је богата витаминима А и Ц, садржи влакна, антиоксидансе и много воде, што је чини идеалном за освежење и хидратацију лети. Семенке диње такође су јестиве и богате протеинима и омега-3 масним киселинама.

Фото: Профимедиа

 

Помаже у регулацији крвног притиска захваљујући калијуму, смањује ризик од астме и алергија због бета-каротена и витамина Ц, те штити вид јер садржи лутеин и зеаксантин. Такође помаже пробави због влакана и воде, а има и противупално дејство захваљујући колину. Редовна конзумација диње благотворно утиче и на кожу и косу, јер витамин А и Ц помажу у заштити и регенерацији.

Семенке диње се користе у традиционалној медицини за здравље бубрега и као природна помоћ против различитих тегоба. Чај од цветова диње помаже код кашља и искашљавања.

Диња је хранљива и лековита намирница која је одличан избор за летње освежење и јачање здравља.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)