Mlečni proizvodi

Ove namirnice mogu da se zgrušaju nakon odmrzavanja. Jogurt, pavlaka i sveži sir menjaju gustinu tokom procesa zamrzavanja, a mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti su posebno pogođeni jer se voda i masnoća odvajaju. Tako će, na primer, krem sir promeniti strukturu i neće biti jestiv, dok s druge strane tvrdi sirevi poput parmezana bolje podnose zamrzavanje.

Povrće i voće sa visokim sadržajem vode

Krastavac, tikvice, jabuke, dinje, paradajz i zelena salata nisu pogodni za zamrzavanje jer sadrže mnogo vode. Kada ih stavite u zamrzivač, neminovno će doći do promena u ćelijskoj strukturi, što dovodi do gubitka čvrstine. Drugim rečima, vaše omiljeno voće ili povrće postaće kašasto.

Foto: Shutterstock

 

Jaja u ljusci

Zamrzavanje celih jaja u ljusci nije dobra ideja jer temperautre ispod nule dovode do pucanja omotača. Pored promene teksture, postoji i rizik od trovanja. Ako želite da zamrznete jaja, preporučuje se da ih prvo razbijete i odložite u hermetički zatvorenu posudu. Tvrdo kuvana jaja takođe ne treba zamrzavati, jer belanca postaju gumena i vodenasta nakon odmrzavanja.

Pržena hrana

Pomfrit, pohovane šnicle i prolećne rolnice gube svoju finu hrskavu koricu nakon odmrzavanja i postaju mekane i kašaste, a to se dešava zbog vlage koja se oslobađa tokom procesa hlađenja.

Foto: Shutterstock

 

Sirovi krompir

Ne bi trebalo da zamrzavate ni sirov krompir. To ne samo da menja ukus, već dovodi i do pretvaranja skroba u šećer. Štaviše, tekstura postaje kašasta i nejestiva nakon odmrzavanja. Ako želite da čuvate krompir duže vreme, prvo ga skuvajte ili kuvajte na pari, pa onda zamrznite.

Foto: Profimedia

 

Beli luk

Možete zamrznuti beli luk, ali će se ukus pogoršati i izgubiće tipičan miris i hrskavu teksturu. Tada će, doduše, biti idealan za kuvanje u jelima kao što su supe, a može se staviti i u sos ili marinadu.

Majonez i prelivi na bazi ulja

Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez majoneza i raznih preliva za salatu, jer priči daju posebnu draž, ali treba znati da oni sadrže emulzije koje se raspadaju kada se zamrznu. Nakon odmrzavanja ulje se odvaja od ostalih sastojaka, pa ukus neće biti baš prijatan.

BONUS VIDEO:

(Blic žena)