Млечни производи
Ове намирнице могу да се згрушају након одмрзавања. Јогурт, павлака и свежи сир мењају густину током процеса замрзавања, а млечни производи са високим садржајем масти су посебно погођени јер се вода и масноћа одвајају. Тако ће, на пример, крем сир променити структуру и неће бити јестив, док с друге стране тврди сиреви попут пармезана боље подносе замрзавање.
Поврће и воће са високим садржајем воде
Краставац, тиквице, јабуке, диње, парадајз и зелена салата нису погодни за замрзавање јер садрже много воде. Када их ставите у замрзивач, неминовно ће доћи до промена у ћелијској структури, што доводи до губитка чврстине. Другим речима, ваше омиљено воће или поврће постаће кашасто.
Фото: Shutterstock
Јаја у љусци
Замрзавање целих јаја у љусци није добра идеја јер темпераутре испод нуле доводе до пуцања омотача. Поред промене текстуре, постоји и ризик од тровања. Ако желите да замрзнете јаја, препоручује се да их прво разбијете и одложите у херметички затворену посуду. Тврдо кувана јаја такође не треба замрзавати, јер беланца постају гумена и воденаста након одмрзавања.
Пржена храна
Помфрит, поховане шницле и пролећне ролнице губе своју фину хрскаву корицу након одмрзавања и постају мекане и кашасте, а то се дешава због влаге која се ослобађа током процеса хлађења.
Фото: Shutterstock
Сирови кромпир
Прочитајте још
Не би требало да замрзавате ни сиров кромпир. То не само да мења укус, већ доводи и до претварања скроба у шећер. Штавише, текстура постаје кашаста и нејестива након одмрзавања. Ако желите да чувате кромпир дуже време, прво га скувајте или кувајте на пари, па онда замрзните.
Фото: Профимедиа
Бели лук
Можете замрзнути бели лук, али ће се укус погоршати и изгубиће типичан мирис и хрскаву текстуру. Тада ће, додуше, бити идеалан за кување у јелима као што су супе, а може се ставити и у сос или маринаду.
Мајонез и преливи на бази уља
Многи не могу да замисле оброк без мајонеза и разних прелива за салату, јер причи дају посебну драж, али треба знати да они садрже емулзије које се распадају када се замрзну. Након одмрзавања уље се одваја од осталих састојака, па укус неће бити баш пријатан.
БОНУС ВИДЕО:
(Блиц жена)