To naravno nije jedina zdravstvena prednost belog luka.On se već koristi za lečenje visokog krvnog pritiska.

Moćna svojstva belog luka ispoljavaju se zahvljujući njegovom sastavu, a to je alicin, koji sprečava razvoj bakterija i gljivica.

Kako bi beli luk ispoljivo svoja najbolja dejstva potrebno je da ga jedete na ispravan način:

1.Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2.Najmanje tri čena belog luka trebalo bi da pojedemo svakoga dana.

3. U sirovom stanju je najbolje da se konzumira

4. Ne treba termički da ga obrađujete više od 10 minuta kako bi ispoljivo svoja najbolja svojstva.

 

Podsetimo, beli luk odlično deluje kod upale uva, a pokazao je dobro i kao pomoć za uklanjane bakterija u toaletu. 

U našoj tradicionalnoj medicini beli luk zauzima posebno mesto, što je potvrdila i zvanična medicina sredinom prošlog veka.Sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija, a najprisutnija su eterična ulja, vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen, kao i aminokiseline, enzimi, polioze poput insulina, adenozin i alicin.Svi sastojci su u koncentrovanom obliku i lekovite su i u minimalnim količinama.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".